"Αν βλέπεις το σήμερα, σπείρε σιτάρι.Αν βλέπεις δέκα χρόνια μπροστά,φύτεψε ένα δέντρο.Αν ατενίζεις το ΜΕΛΛΟΝ, μόρφωσε έναν άνθρωπο."
ΤΗΛ.: 210 2316696 - 6945 836139 email: antonis431956@yahoo.gr

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER: ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER:
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ.
Τι είναι;
Το Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας που προκαλεί διαταραχές στο επίπεδο της συνείδησης και απώλεια του χωροχρονικού προσανατολισμού. Πρόκειται λοιπόν, για μια χρόνια εκφυλιστική νόσος που αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου και ευθύνεται για το 60% των περιστατικών άνοιας σε άτομα πάνω από 60 ετών.
Που οφείλεται?
Ο θάνατος των νευρώνων που χαρακτηρίζει τη νόσο παραμένει άγνωστης αιτιολογίας. Αντίθετα για την ανάπτυξη της νόσου, ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες όπως μεταλλάξεις γονιδίων.
Συμπτώματα:
Ως αρχικό σύμπτωμα θεωρείται η σταδιακή μείωση της μνήμης, κάτι που τα άτομα συνειδητοποιούν άμεσα και το αποδίδουν στην «μεγάλη ηλικία». Μετέπειτα, με την εξέλιξη της νόσου διαπιστώνονται αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, νευρολογικές διαταραχές, απότομες αλλαγές διάθεσης καθώς  συνοδευτικά μπορεί να παρουσιαστεί κατάθλιψη.
Πρόληψη και Φυσικοθεραπεία:
Η πρόληψη του Alzheimer στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής εστιάζοντας  στις σωματικές ασκήσεις, στη νοητική διέγερση και στην υγιεινή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή ευνοεί την υγιή λειτουργία των εγκεφαλικών αγγείων και επικεντρώνεται στη λήψη λαχανικών, φρούτων, όσπριων, λιπαρών ψαριών και ελάχιστα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρεάτων.
Η φυσιοθεραπεία με την ενδυνάμωση και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των κινήσεων βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων καθώς η συχνή άσκηση αυξάνει την αντοχή των κυττάρων σε καταστάσεις στρες, βελτιώνει τη μνήμη και την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Στο στάδιο λοιπόν της εκπαίδευσης της υγείας, όπου παρέχονται συμβουλές, αναφέρεται το περπάτημα το οποίο αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου καθώς και οι ασκήσεις. Συγκεκριμένα, το περπάτημα καλό είναι να πραγματοποιείται μισή ώρα κάθε μέρα ενώ οι ασκήσεις δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Με την ίδια λογική, όπως χρειάζεται ενδυνάμωση ένας μυς, έτσι απαραίτητη είναι και η νοητική διέγερση. Η εξάσκηση της μνήμης μπορεί να πραγματοποιηθεί διαβάζοντας βιβλία ή εφημερίδες, λύνοντας σταυρόλεξα , παίζοντας σκάκι και άλλα. Άρα ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο σαν το μυ που γερνά ανάλογα με το πόσο εξασκείται.
Δαγρέ Όλγα

BSc(Hons) Physiotherapy 

1 σχόλιο :

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗΣ25 Οκτωβρίου 2014 στις 9:59 π.μ.

    Καλωσορίζουμε την Όλγα στην παρέα μας (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μας) ευελπιστώντας με της προτάσεις της και τις παραινέσεις της να αρχίσουμε να αυτό προστατευόμαστε και όχι μόνο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κόσμια συμπεριφορά είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον παρόν ιστότοπο. Υβριστικά σχόλια, επιθετική συμπεριφορά σε προσωπικό επίπεδο και προσβολές στην προσωπικότητα άλλων χρηστών, τρίτων προσώπων, μελών και διαχειριστών του ιστότοπου θα διαγράφονται αμέσως.